Šaleška planinska pot

V sklopu razstav Gore in ljudje smo vam letos v sodelovanju z Muzejem Velenjem in PD Velenje želeli predstaviti Šaleško planinsko pot in življenje ob njej. Zaradi posebnih korona razmer smo se odločili, da razstavo prestavimo na drugo leto. Kljub temu pa bo razstava na ogled na spletu, v julijskih sobotnih dopoldnevih pa smo za vas pripravili nekaj etnološko obarvanih delavnic s Šaleške doline.

Vabimo vas, da se sprehodite po naši  spletni galeriji in nas med poletnim dopustom obiščete na ustvarjalnicah kjer bomo aktivno spoznavali posebnosti in običaje ljudi v krajih ob poti.

Ideja za dopustniški pohod:

Šaleška planinska pot (ŠPP) je bila odprta leta 1974. Poteka po obronkih Šaleške doline. Dolga je približno 84 km, za kar je potrebno okoli 30 ur hoje. Na poti je 21 kontrolnih točk. Te so v planinskih postojankah, gostiščih, pri kmetijah, zadnja pa je v prostorih muzeja na Velenjskem gradu. Uvrščena je v kategorijo lahkih poti, po njej pa hodite na lastno odgovornost. Označena je s Knafelčevo markacijo, črko Š ter s kovinskimi in lesenimi smernimi tablami. Po krajih in njihovi zgodovini ob poti, nas popelje vodnik Danice Ževart, Šaleška planinska pot.

Za vzdrževanje poti skrbi markacijski odsek Planinskega društva Velenje. Dnevnik in vodnik po ŠPP lahko kupite v pisarni PD Velenje. V Dnevniku je razpredelnica za odtis žigov, seznam kontrolnih točk z naslovi in skica ŠPP s časovnimi razdaljami med posameznimi točkami.

Za prehojeno pot prejmete spominsko značko ŠPP.

(vir: PZS)