Tudi mi z veseljem posredujemo novico, da je letošnjo prestižno nagrado Zlati cepin za življenjsko delo prejel vrhunski slovenski alpinist, Silvo Karo 👏👏👏

Njegova alpinistična kariera seže od himalajskih osemtisočakov do preplezanih športno plezalnih smeri z oceno 8a. Preplezal je več kot 2000 različnih smeri, vključno z več kot 320 prvenstvenimi vzponi.

Organizatorji podeljevanja nagrade Zlatega cepina so svoj izbor obrazložili z dejstvom, da so slovenski alpinisti v 80. letih prejšnjega stoletja očarali alpinistični svet. Od takrat so postali znani po drznih in hitrih vzponih v brezhibni tehniki po zahtevnih terenih. Med njimi je tudi Karo, ki je začel plezati v svojih najstniških letih, z vrhunskim alpinizmom pa se ukvarja od leta 1981. V tistem času se je povezal tudi z Janezom Jegličem in Frančkom Knezom, skupaj so sestavljali navezo »Treh mušketirjev« in opravili številne vrhunske vzpone doma in v tujini.

Karo kot svoje največje dosežke izpostavlja velike stene Fitz Roya, Cerro Torreja, Torre Eggerja in Bhagirathija ter je ponosen, da si svoj alpinistični poligon našel v velikih in nevarnih stenah, ki širši množici niso poznane.

Karo je tako postal že drugi Slovenec s to nagrado (poleg Andreja Štremflja) imenovano po njenem prvem dobitniku Italijanu Walterju Bonattiju. S tem se je Karo pridružil drugim alpinističnim legendam, med drugim Reinholdu Messnerju, Dougu Scottu, Robertu Paragotu in Kurtu Diembergerju.

Foto: osebni arhiv Silva Karota