Novembra 2015 nam je Alpinistični odsek Planinskega društva Jesenice poklonil odsluženi bivak II. Postavili smo ga pred muzejem in leto kasneje pod njim uredili »sobo pobega«, doživetje POBEG V BIVAK. V  maju 2017 je Slovenski planinski muzej, enota Gornjesavskega muzeja Jesenice, prejel častno Valvasorjevo priznanje za leto 2016 za projekt Pobeg v bivak.

Gre za prvo igrifikacijo v muzeju pri nas, ki ohranjenemu muzejskemu predmetu Bivak II dodaja novo, svojevrstno interpretacijo.

Ideja o postavitvi sobe pobega v muzeju se je porodila kustodinjama Slovenskega planinskega muzeja Nataliji Štular in Elizabeti Gradnik. Kot direktorica in vodja projekta sem vanjo verjela, zato smo jo uvrstili v letni program.

Poiskali smo strokovnjake s področja igrifikacije, ekipo Enigmariuma©. Direktor Peter Arčon in Nataša Potočnik sta preučila naše želje in gradivo ter s svojimi sodelavci ustvarila poseben prostor doživetij. Izdelali so povsem novo igrivo pot doživetij, skozi katero z reševanjem nalog bežimo pred nevihto v varno zatočišče – bivak.

Koordinacijo projekta in tehnično izvedbo je v celoti prevzel naš zunanji sodelavec Matjaž Podlipnik.

Načrtovana finančna podpora Ministrstva za kulturo ni zadostovala, zato smo projekt predstavili županu Občine Kranjska Gora Janezu Hrovatu. Našo idejo je sprejel z odobravanjem in jo tudi finančno podprl.

In tako smo pričeli z vsakoletnimi novimi aktivnostmi za obiskovalce.

Irena Lačen Benedičič, v. d. direktorice