“Jagat, ta je moj zadnji,” je 10. novembra 2009 Tomaž Humar sporočil šerpi Jagatu Limbuju, poleg njega edinemu članu odprave, ko je ostal v steni Langtang Lirunga.

Tomaž Humar – alpinist, gorski reševalec, alpinistični inštruktor, član številnih odprav. Izmed 1200 vzponov je opravil kar 60 prvenstvenih doma in po svetu, preplezal je tudi takratno tehnično najbolj zahtevne smeri pri nas. V mednarodnem merilu je bil njegov verjetno največji uspeh vzpon po južni steni na Daulagiri leta 1999, po katerem ga pozna alpinistični svet, izstopala pa sta tudi vzpon na Ama Dablam leta 1996 in na Aconcaguo leta 2003, saj je bil za vse tri dosežke nominiran za prestižno alpinistično nagrado zlati cepin. Ko je zaradi plazu leta 2005 ostal ujet sredi stene med solo vzponom na gori Nanga Parbat, so ga s helikopterji uspeli rešiti šele po šestih dneh bivakiranja v snežni luknji.

Med solo vzponom na Langtang Lirung te sreče, žal, ni imel. Za vedno je ostal v svoji dragi Himalaji.

“Zato zasadi svoj vrt in okrasi svojo dušo, namesto, da čakaš, da ti nekdo drug prinese rože. In nauči se, da resnično lahko zdržiš. Da si resnično močan in da si resnično vreden.”

Foto: Tomaž Humar, osebni arhiv