Voden pohod po poti Triglavske Bistrice

Odpravite se z nami na voden pohod z animatorji Triglavskega narodnega parka po poti Triglavske Bistrice.

Zbrali se bomo ob 9. uri pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani in se sprehodili do enega najlepših sloveskih slapov – do slapu Peričnik, ki pada skoraj 50 metrov v globino. Preživeli bomo lep dan, se neizmerno zabavali in kaj novega naučili. Na začetek poti se bomo vrnili okoli 12. ure.

Pa nikar ne pozabite primernih pohodnih čevljev, malice in pijače, ter fotoaparata!

Brezplačne vožnje z električnim vozilom v dolino Vrata!

Na dan dogodka Ura za podnebje bomo našim obiskovalcev omogočili brezplačno vožnjo v dolino Vrata.

Naš električni kombi bo odpeljal izpred Slovenskega planinskega muzeja vsako polno uro med 9. in 16. uro.

Število mest je omejeno, kombi ima šest sedežev za potnike. Vnaprejšnje prijave niso mogoče. Posluževali se bomo načela »prej pride, prej melje«.

Ustvarjalne delavnice, kviz in razstava

Vzemite si čas. Pokukajte v čarobni in raznoliki svet semen. Razmislite o njihovem pomenu za naš planet.

Slovenski planinski muzej je v sodelovanju s Hranilnico ekoloških semen Semenjalnico, ki se nahaja v Čebelarskem centru v Lescah, pripravil raznovrstne aktivnosti na temo vpliva podnebnih sprememb na rastline v alpskem prostoru. Z njimi želimo udeležencem predstaviti pestrost semen, ki bogatijo naš alpski prostor in problematiko njihovega obstoja. Predvsem pa poudariti povezanost rastlin, živali in podnebja, ki nam sporočajo, da je naš planet popolna sestavljanka. Brezhiben računalnik, ki deluje nemoteno.

Predvsem zaradi neodgovornega človeškega ravnanja pa se koščki sestavljanke ne prilegajo več. Postaja računalnik s številnimi virusi, ki otežujejo njegovo nemoteno delovanje.

Povprečna temperatura Zemlje se nenehno zvišuje, kar še posebej vpliva na alpski prostor. Podnebje postaja vse toplejše. To se kaže v naraščanju števila nesreč ali vedno obsežnejšem taljenju ledenikov in stalno zamrznjenih tal. Količina padavin je preko leta vse bolj neenakomerno porazdeljena. To vpliva na rastno dobo  rastlin in tudi na delo njihovih opraševalcev, med katere poleg čebel uvrščamo še metulje, čmrlje, muhe, hrošče. Ste vedeli, da planiko oprašujejo muhe in hrošči?

Zato, vzemite si čas. Pokukajte v čarobni svet semen in razmislite o njihovem pomenu za naš planet. Za lahkotnejše, kreativnejše razmišljanje smo vam pripravili razstavo o planiki, kviz o ledenikih in nekaj pisanih ustvarjalnic.

Delavnice:

RAD BI BIL KOT MATI ZEMLJA

Ura in trajanje delavnice: 9.00 – 10.30

Primerno za starejše od 3 let

 Doma vzgojene rastline oziroma doma pridelana hrana postaja vse pomembnejši dejavnik v življenju. Ljudje se vedno bolj zavedamo, kako pomembna je kakovost in ohranjanje domačih rastlin. Marsikdo si zato uredi svoj cvetlični ali zelenjavni vrt pred hišo ali kar na domačem balkonu. V cvetlične lončke bomo posadili različna semena gorskih cvetlic (planika, navadni kosmatinec) in kulturnih rastlin (sončnica, fižol, različne medonosne rastline) ter vas povabili, da ob vestni skrbi zanje opazujete njihovo rast in na koncu njihova semena ponovno posadite. Odigrali boste vlogo mame Zemlje.

ČEBELICE SKRBIJO, DA NAM »DOBR GRE«

Ura in trajanje delavnice: 11.00 – 12.30

Primerno za starejše od 6 let, mlajši v spremstvu staršev

 Ste kdaj pomislili, da je Zemlja z vsem, kar je na njej, nekakšna ogromna sestavljanka, v kateri je vsak košček natančno na svojem mestu, povezan z drugim koščkom. In če košček izgubimo, sestavljanka ni več popolna. Zato je pomembno, da se potrudimo ohraniti čim več živih bitij, ki so na njej in poskrbimo za ustrezne pogoje za njihovo življenje. Na delavnici bomo s pomočjo predlog, lastnih risarskih spretnosti in številnih semen porisali panjske končnice, ki nas bodo spomnile na pomembnost opraševalcev in raznolikost rastlin. Narisali bomo čebelice, čmrlje, metulje, sončnice, ajdo, planike, fižol, divje češnje, smreke, …

KOLO, KI SE VRTI S SEMENI

Ura in trajanje delavnice: 13.30 – 15.00

Primerno za starejše od 10 let, mlajši v spremstvu staršev

Veste, kako izgleda podnebno kolo? Vsak delavničar ga bo lahko ustvaril po lastni zamisli. Zanj pa uporabil pripravljeni material: grahova, fižolova, lečina, lanena, sončnična, sezamova, makova, pirina, pšenična in druga semena. Okroglo podlago bomo polepili  s semeni in ga spremenili v barvito umetnino z motivi travniških, gorskih, vrtnih cvetlic in živali.

 

Razstava Planika

Planika je simbol gora in alpske planinske flore. Če vas zanima še kaj več o tej edinstveni rastlini, vas vabimo na ogled razstave, ki bo na dan prireditve pred Slovenskim planinskim muzejem.

Kviz o naših ledenikih boste našli na spletni strani www.planinskimuzej.si.

Vabimo vas, da v soboto, 5. junija 2021, med 9. in 17. uro, preživite vsaj eno aktivno urico za podnebje in naš planet.

Stojnice s semeni pred Slovenskim planinskim muzejem

Skupaj z Ekološko hranilnico semen Semenjalnico iz Čebelarskega centra v Lescah,  pripravljamo zanimivo predstavitev, na stojnicah bomo tekom dneva predstavili dejavnost Semenjalnice, ob enem pa bomo kot prva info točka Alpske konvencije v Sloveniji izkoristili priložnost in obiskovalce spodbujali k trajnosti. Pridružili se nam bodo tudi nekateri kmetje, ki s svojo dejavnostjo ohranjajo tradicionalne kulturne rastline na severo-zahodu Slovenije.

Več o Semenjalnici, Ekološki hranilnici semen: Semenjalnica on Vimeo

Povežite že z nami že prej!

Za vas pripravljamo e-planinski kviz Ledeniki v Sloveniji, ki je na voljo na povezavi (primeren: od 15. leta dalje).