Zgodovina gorskega vodništva pri nas je dolga vsaj stoletje in pol. Tako so v vaseh pod Triglavom številni gorski vodniki obiska gora željnim obiskovalcem odkrivali obzorja. Tudi Julius Kugy, tržaški raziskovalec  je s pomočjo naših gorskih vodnikov odkrival Triglavsko pogorje. Nekateri pisni viri navajajo, da je bilo v Mojstrani med obema vojnama več kot trideset gorskih vodnikov.

Ker se zavedamo kako pomembna je varna pot v gore in da si na cilju šele takrat ko se varno vrneš v dolino, v Slovenskem planinskem muzeju spodbujamo najem gorskega vodnika. Sodelujemo z vodniki, iz ZGVS, ponujamo pa različne vzpone, seveda tudi vzpon na Triglav preko severne stene slovenski smeri.

Pri nas si obiskovalci lahko izposodijo tudi samovarovalne komplete, ki vsebujejo čelado, pas in popkovino. Lahko se sami ali v spremstvu vodnika podajo na dve zavarovani plezalni poti – ferati, ki smo ju s pomočjo Občine Kranjska Gora postavili v strmi steni Grančiša, ki je le streljaj oddaljen od našega muzeja.

Prva je zložnejša in se imenuje Aljaževa pot, druga, malce bolj zahtevna pa je Pot mojstranških veveric. Tako so se poimenovali alpinisti svetovnega kova, ki so od sedemdesetih let dalje opozarjali nase in Mojstrano postavljali na zemljevid svetovnega alpinizma. Vas zanima več o tem? Obiščite naš muzej.

Matjaž Podlipnik, koordinator turistične ponudbe