5. julija 2017 ob 15.45 je bil za Slovenski planinski muzej in za Matejo Pačnik iz Slovenske Bistrice poseben trenutek. A za razliko od Mateje smo ga mi pričakovali in skrbno načrtovali. Pričakali smo jo s torto in šampanjcem, saj je kupila sto tisočo vstopnico.

To je bilo pred tremi leti, le dober mesec pred sedmim rojstnim dnem muzeja. Po treh letih že beležimo še pol toliko obiskovalcev. Če pa prištejemo še vse obiskovalce občasnih razstav, otvoritev, planinskih ustvarjalnic in drugih dogodkov, ki se jih v letu zvrsti preko 30, pa se počasi spogledujemo s čarobnih pol milijona.

Že od odprtja muzeja naša želja ostaja, da bi nas obiskal vsak Slovenec. In v prvih dveh letih so res močno prevladovali domači obiskovalci, planinci, ki so kupili vstopnice še pred odprtjem muzeja in tako pomagali zgraditi hram slovenske planinske dediščine. Po začetnem »navalu« se je rast obiska umirila, a v zadnjih letih iz leta v leto beležimo večje število obiskovalcev. Žal je letošnja slika zaradi razmer v svetu precej klavrna, a nas to ne bo ustavilo v doseganju zastavljenih ciljev: še naprej se bomo trudili s svežimi vsebinami, privlačnimi programi in sodobnimi pristopi predstavljanja naše dediščine. In prepričali slehernega Slovenca, da mora vsaj enkrat obiskati Slovenski planinski muzej.

Špela Smolej Milat, muzejska informatorka