Brati gore 2023 – 8. 12. 2023 ob 18.00
Zaključna prireditev projekta Brati gore 2023 ob Mednarodnem dnevu gora
Ogled filma Zadnje izpovedi in pogovor o življenju z gorami z Matjažem Šerkezijem
V dokumentarnem filmu Zadnje izpovedi (Confessioni ultime, 2013, 45 min) italijanskega literarnega zvezdnika, vrhunskega alpinista in umetnika kiparja Maura Corono novinar in režiser Giorgio Fornoni petdeset let po tragediji Vajonta pospremi po rodnem Ertu, »vasi propadanja in bolečine«. Corona deli svoje življenjske modrosti pristnega gorjana, ki je okusil svet slave, hitenja, hlastanja in zasičenosti, a se zavestno vrača v prvobitni svet gorske divjine in svojih korenin.
Irena Cerar in Mojca Volkar Trobevšek se bosta po ogledu filma pogovarjali z alpinistom, gorskim reševalcem in strokovnim sodelavcem PZS Matjažem Šerkezijem, ki na družbenih omrežjih in v medijih ozavešča o varnem gibanju v gorah. Pogosto deli vznemirljive zgodbe z gora in koščke svoje modrosti ter, podobno kot Corona, iskreno ter brez dlake na jeziku opozarja na človeško neumnost in neizmerno lepoto, ki gresta z roko v roki. Med odprto debato o tem, kaj jim gore pomenijo, kaj so jim dale in vzele ter kako jih doživljajo, bodo sogovorniki spregovorili tudi o pomenu gorniške umetnosti skozi literaturo in film.
***
Dogodek pripravljamo v okviru bralnega kluba Beremo gore, ki pod vodstvom Irene Cerar in Mojce Volkar Trobevšek od marca 2023 poteka v Slovenskem planinskem muzeju. Člani kluba so med drugim brali tudi knjigo Maura Corone Kot kamen v rečnem toku. Bralni klub finančno omogoča Alpska konvencija.
***
Po koncu prireditve bo otvoritev fotografske razstave #LjubimGore s podelitvijo nagrad, na kateri vam bomo predstavili 13 najboljših fotografij, ki so prispele na fotonatečaj Planinske zveze Slovenije, in njihove avtorje. Razstava bo na ogled v SPM od 8. decembra do 1. marca 2023.
Razstavo bo odprl podpredsednik PZS, Martin Šolar.
Vabljeni v našo družbo.
Projekt Brati gore poteka v sodelovanju z Alpsko konvencijo, zaključni dogodek bo potekal tudi v sodelovanju s Planinsko Zvezo Slovenije ob podpori CEWE Slovenija.