Oj, Triglav, moj dom

Prva kitica pesmi je slovenska planinska himna, ki se prepeva na različnih prireditvah in ob planinskih slovesnostih. Besedilo pesmi je napisal Matija Zemljič. Navdih je dobil v nemški domoljubni pesmi »O Schwarzwald, o Heimat«. Prvič je bilo objavljeno leta 1894 v rokopisnem bogoslovnem glasilu Lipica v Mariboru. Avtor se je podpisal s psevdonimom Slavin in njegovo pravo ime dolgo ni bilo znano. Naslednje leto je izšlo v dijaškem listu Zora, v katerem ga je verjetno našel dovški župnik Jakob Aljaž. Pesem so leta 1895 pri odprtju Aljaževega stolpa zapeli Jakob Aljaž, Matej Hubad, Andrej Gassner, Janez Klinar in Tomaž Košir.

Najpomembnejše Aljaževo delo za slovensko glasbo je Slovenska pesmarica, ki je izšla v dveh delih, leta 1896 in 1900. V njej je zbral najbolj znane zborovske skladbe slovenskih skladateljev ter z njo spodbudil nastajanje pevskih zborov na podeželju in širjenje slovenske umetne pesmi med ljudstvom. V drugem delu je bila tudi pesem Oj, Triglav, moj dom.

Matija Zemljič je bil duhovnik, pesnik in prevajalec, ki je bil rojen 25. januarja 1873 v bližini Gornje Radgone. Večino svojega življenja je preživel kot župnik pri Svetem Tomažu pri Ormožu. Umrl je leta 1934.

Spletni vir

Če bi rad izvedel še kakšno zgodbo, povezano s Triglavom, lahko prebereš tudi slikanico Triglav in Jakob Aljaž, ki jo je leta 2017 napisal zgodovinar Peter Mikša. Če pa želiš slišati, kako zveni planinska himna v našem muzeju, pa te vabim, da nas obiščeš. Vrata imamo zate in tvojo družino odprta vsak dan med 9. in 17. uro.