V Slovenskem planinskem muzeju se že od vsega začetka zavedamo, kako pomembni so številni dogodki, ki jih prirejamo za naše obiskovalce. Tako razen v poletnih mesecih skozi vse leto pripravljamo petkove muzejske večere. V naši dvorani Triglav so predavali malodane vsi, ki kaj pomenijo v svetu planinstva in alpinizma na Slovenskem.

Pripravljamo pa tudi številne vsebine, ki niso zgolj strokovne, pač pa tudi zelo zabavne. Med tovrstnimi dogodki bi najprej izpostavil Festival gorniškega filma, ki je nekaj let Slovenski planinski muzej prepoznaval kot eno svojih prizorišč in s tem potrdil, da delamo prav. Naša dvorana Triglav s 85 sedeži je kmalu postala premajhna za tako odmeven festival, mi pa vseeno nismo vrgli puške v koruzo. Tako smo v letih 2018 in 2019 pripravili svoj festival z naslovom Goroventure, ki je v marčevskih dneh v obeh letih polnil našo dvorano. S festivalom Goroventure bomo nadaljevali tudi v prihodnjih letih.

Zagotovo je eden najbolj odmevnih dogodkov pri nas tudi Poletna muzejska noč. Tretjo soboto v mesecu juniju muzeji običajno ponudijo nekaj več. Pri nas si lahko ogledate filmsko projekcijo pod zvezdami, se zabavate z našimi nastopajočimi na skoraj naravnem odru pri Bivaku II, ki krasi vrt našega muzeja, ali pa se podate z nami na polnočno vodenje po muzejskih razstavah.

Seveda pa izven odpiralnega časa našega muzeja lahko tudi najamete prostore v muzeju za svoj dogodek. Tako smo v preteklosti pripravili vrsto zanimivih prireditev, tudi catering za posebne goste na stalni razstavi.

Z dogodki bomo nadaljevali tudi letos, kljub epidemiji koronavirusa. ker pa smo sodoben muzej, ki gre v korak s časom, nam tudi epidemija korona virusa ne bo mogla prekrižati načrtov. Če bodo ukrepi ostali preostri, bomo pripravljali e-dogodke in boste lahko na njih prisotni kar iz domačega naslonjača.

Ekipa Slovenskega planinskega muzeja vas pozdravlja in upa, da vas bomo kmalu lahko spet pozdravili v naši hiši.

Matjaž Podlipnik, koordinator turistične ponudbe