Slovenija se vedno bolj promovira kot dežela gora, vanje zahaja vedno več obiskovalcev. Vendar pa razmere v gorah niso rožnate: jasno postaja, da so gore lahko smrtno nevarni kraji.
Živeti v Alpah: pogovorni večer s CIPRO Slovenija, društvom za varstvo Alp
Datum: 1. 3. 2022 ob 19.00
Varnost v gorah z mag. Borutom Peršoljo in prim. dr. Iztokom Tomazinom
V gore zahaja vedno več obiskovalcev, ne pa tudi vedno več usposobljenih planincev. Število gorskih nesreč vztrajno narašča. Kaj vpliva na porast takšnih nesreč? Kako je z ozaveščanjem obiskovalcev gora? Kako nesrečo doživljajo gorski reševalci?
Z mag. Borutom Peršoljo in prim. dr. Iztokom Tomazinom se bo pogovarjala Katarina Žakelj.
Pogovor bo potekal na spletni platformi Zoom:
https://us02web.zoom.us/j/89984625650…
Meeting ID: 899 8462 5650
Passcode: 773172
mag. Borut Peršolja je geograf, gornik, inštruktor planinske vzgoje in gorniški publicist – pisec bloga Razgledi, snovalec domžalskih gorniških večerov, avtor številnih člankov o gorah in gorništvu. Dva mandata je opravljal tudi funkcijo podpredsednika Planinske zveze Slovenije in predsednika Planinskega društva Domžale.
prim. dr. Iztok Tomazin je zdravnik, alpinist, gorski reševalec, pisatelj. Je direktor Zdravstvenega doma Tržič, družinski in urgentni zdravnik, dolgoletni zdravnik Gorske reševalne zveze Slovenije in Helikopterske nujne medicinske pomoči. Zabeležil je že prek 5000 alpinističnih vzponov in smučarskih spustov ter opravil več kot 500 intervencij v domačih in nekaj deset v tujih gorah. Je tudi avtor osmih knjig, zadnja je izšla pred kratkim – Na meji.
___
S ciklom pogovorov »Živeti v Alpah: pogovorni večeri s CIPRO Slovenija, društvom za varstvo Alp« želimo predstaviti teme povezane z Alpami in gorami v Sloveniji in širše ter tako dvigati zavest o bogastvu naravne in kulturne dediščine gora, trajnostnem razvoju v Alpah kot prostoru, ki ga s svojim delovanjem tudi soustvarjamo.