ZAKODIRANO PLANINSTVO, 5. NALOGA

 

Si pripravljen na 5. nalogo?

Veš, da je bil muzej leta 2020 star deset let? V tem času je pripravil veliko zanimivih planinskih razstav.

Skupaj z ostalimi gorenjskimi muzeji je pripravil razstavo o neverjetnih gorah. Ogledaš si jo lahko na stalni razstavi v času, ko je muzej odprt. Ima posebno obliko in celo poseben naslov. Veš katerega?

S tem vodnikom lahko obiščeš in spoznaš zanimive zgodbe gorenjskih muzejev in vrhov v njihovi okolici. Da pa ne boš »instant planinec«, ki mu je pomembno le, da osvoji čim več vrhov in naredi na njih čim več »selfijev«, si pozorno oglej zgornji karikaturi. Uganeš, katera predstavlja današnji čas in katera preteklost?

Dedek mi je povedal, da so si nekoč ljudje vzeli več časa za obisk in doživljanje gora. In bili na poti bolj pozorni do narave okoli sebe. Danes pa opaža, da planinci tekmujejo, kdo bo šel večkrat na kak hrib, zraven pa merijo še svoj srčni utrip, kalorije in ves čas nekaj pišejo in gledajo v telefon. Sploh opazijo, kaj se dogaja okoli njih?

Si morda že ugotovil naslov razstave, ki govori o posebnostih obiskovanja gora nekoč in danes? Če si že obiskal Slovenski planinski muzej, veš, da so vse karikature, ki sem ti jih zakodiral, predstavljene na vrtečih pokrovih sodov. Na stenah sodov najdeš naslov razstave.

Nazaj v planinski raj ≠ instant planinski raj

Razstava nosi naslov Nazaj v planinski raj ≠ instant planinski raj. Govori o današnjem odnosu in načinu obiskovanja gora. S karikaturami vabi obiskovalca h kritičnemu razmišljanju o našem hlastanju za hitrimi užitki, nenehno prisotnostjo in dokazovanjem v okolici preko socialnih omrežij, kontrolo nad svojim videzom …

Vabi ga, da se ustavi v naravi in jo skuša doživeti tako, kot so to znali naši predniki.

Karikature je narisal Marko Kočevar.

Si vedel, da je geometrija zelo koristna pri izdelavi planinskega čaja? Pripravil sem ti delavnico, da se prepričaš o tem.

Za risanje mreže si lahko pomagaš s fotografijo.

Karikature dobiš s klikom na besedo.