ZAKODIRANO PLANINSTVO, 6. NALOGA

 

Si pripravljen na 6. nalogo?

Tokrat sem ti pripravil nekoliko drugačno uganko. Dobro opazuj sličice in pazljivo preberi moje namige.

Skril sem ti goro, ki leži v najdaljšem slovenskem gorovju.

V muzeju imamo na stalni razstavi kar dva predmeta, ki si z njo delita svojo zgodbo. To sta vpisna knjiga in pipa.

Klikni na sličico pipe, da si prebereš več o njej.

Če si pobrskal po muzejski spletni strani, si oba predmeta lahko našel v spletnem muzejskem katalogu. Rešitev verjetno že veš. Pod vrhom te gore je tudi koča, ki nosi ime po slovenskem pesniku, ki se je rodil v eni od vasi pod njo.

Na sliki spodaj je njegova rojstna hiša.

Pisatelj Janez Jalen je v povesti Ovčar Marko opisal zgodbo o očnicah, ki so včasih na gosto prekrivale pobočje te gore zato, da se je lahko preko njih spogledovala in pogovarjala s Triglavom in Rjavino ter drugimi gorami.

STOL

Stol je z 2236 metri najvišja gora v Karavankah. Čezenj poteka državna meja med Slovenijo in Avstrijo. Pod vrhom Malega Stola (2198 m) stoji Prešernova koča, postavljena leta 1966. Prvo kočo so leta 1942 požgali partizani. Stol je tudi gora, na katero se je leta 1892 podala skupina možakarjev, imenovanih piparji. Pri tem so ugotavljali, da naše gore zaznamujejo nemški kažipoti, nemška imena vrhov in koč. Zato so sklenili, da to ustavijo. Dali so pobudo za ustanovitev slovenskega planinskega društva, ki bo našim goram vrnilo slovenski značaj. Njihova ideja je zaživela že naslednje leto. V muzeju hranimo prvo vpisno knjigo iz Prešernove koče na Stolu. Iz nje izvemo, da je bilo v drugem desetletju 20. stoletja vreme zelo nepredvidljivo in zato tudi pogled z vrha redek – a ob jasnem vremenu nadvse širok in lep. Zaobjel je celo Radovljiško kotlino z Julijskimi Alpami in s Triglavom na čelu, sosednje gore ter Gornjesavsko dolino. Zanimiv je zapis neke gospe, ki je potarnala, da je pot res naporna, ampak dobri žganci na vrhu so jo povsem potolažili.

Lego kocke so super gradbeni material. Tokrat te vabim, da iz njih sestaviš svojo goro, jo poimenuješ in pošlješ njeno fotografijo na naš naslov info@planinskimuzej.si. Najlepšo goro bomo nagradili. Zato ne pozabi napisati še naslova.

Lahko si pogledaš tudi video.