ZAKODIRANO PLANINSTVO, 7. NALOGA

 

Si pripravljen na 7. nalogo?

Muzej je bil leta 2020 star deset let. Za darilo je dobil novo pravljično goro. V njej najdeš tudi mene. Pripravil sem ti veliko zabavnih nalog, da spoznaš pravljične like iz slovenskih gora. Tokrat sem ti zakodiral pravljico o martuljških gorah. Povem ti jo med počitkom na zahtevni planinski poti. Veš, kako ji je naslov?

Ti je uspelo najti pravljico? Če ne, me večkrat obišči in se poigraj v moji družbi. Lahko povabiš tudi prijatelja. Morda jo najde on? Pravljica govori o nekom, ki se je na vso moč bal ognja in sonca in je bil strašno okruten. Del naslova pravljice, ki je tudi ime gore, se skriva v priimku znane slovenske pevke Mance.

Verjetno se sprašuješ, kakšno povezavo ima pesem s planinstvom? No, pripravil sem ti delavnico peke rojstnodnevne tortice. Imela naj bi podobo našega velikana, zmrznjenca, ki najraje spi. Da ga sonce ne bi stalilo, si je nad sabo zaželel veliko goro, ki bi mu delala senco.

Gora naj bi segala do samega neba. Pa je ni zgradil sam, ampak je ustrahoval druge velikane, da so mu jo gradili. Pravljico smo prebrali tudi na muzejski pravljični urici in otroci so naslikali velikane in gore. Že veš, kako je pravljici naslov?

Prebereš jo lahko na povezavi s klikom na zgornjo sliko.

LEDENEC

Okrutni velikan Ledenec, ki ni prenesel ognja in sonca, si je za svoj dom zaželel goro, ki bo segala do samega neba.

Ostali velikani, ki so se okrutneža bali, so se takoj lotili dela. Tistega, ki se je pritožil, je Ledenec ubil.

Tlake ni in ni hotelo biti konec. Tlačani so neke noči pred njegovim bivališčem zažgali grmado. Ledenec je v dimu in ognju umrl.

Ker je bil leden, se je stopil. Goro, ki so jo zgradili, imenujemo Špik. Kjer je velikan imel noge, pa danes tečejo Martuljški slapovi.

Če morda kmalu praznuješ rojstni dan, lahko sam izdelaš tortice za povabljence. Zraven pa poveš še pravljico o Ledencu. Lahko pa si tvoji povabljenci velikana z malo domišljije naredijo kar sami. Prijetno zabavo in dober tek.

Kolačke pripravljamo tudi na muzejskih počitniških delavnicah, zato te vabim, da nas obiščeš v sobotah v času poletnih počitnic!