ZAKODIRANO PLANINSTVO, 9. NALOGA

 

Si pripravljen na 9. nalogo?

Ker si do sedaj pridno iskal, kar sem ti skril v namige in kode, sem tokrat v kodo skril nalogo za tvoje starše. Povabi jih, da si jo ogledajo in morda se skupaj podate na zanimiv izlet. Saj veš, planinci smo radi »na tekočem« z vsem, kar je povezano z gorskim svetom. Predvsem pa smo veseli novih idej za gorniški potep.

Ne pozabiti klikniti na zgornjo sliko za namig.

Planinko jaz sem veseljak, je poskočen moj korak, po planinah se potikam, za zanimivimi zgodbami stikam. Tale je res lepa. Preberi si jo s klikom na zgornjo sliko.

V hribih mi je vedno všeč, ker srečam in spoznam zanimive ljudi. V našem najstarejšem planinskem časopisu velikokrat preberem pogovore z njimi. Vabim te, da s klikom na zgornjo sliko kakšnega prebereš tudi ti.

Verjetno že veš, da sem ti tokrat skril časopis, ki je vse od leta 1895 nepogrešljivo čtivo vsakega slovenskega hribovca. Pred njim so prvi časopis, ki v svojem imenu nosi naziv planinski, izdali piparji in ga poimenovali Planinski šaljivec. Leta 1922 je časopis z enakim imenom izšel v Mariboru, izdajatelj pa je bila tamkajšnja Podružnica Slovenskega planinskega društva.

PLANINSKI VESTNIK

Je revija z najdaljšo neprekinjeno tradicijo izhajanja pri nas. Družbo nam dela že celih 125 let. Prva številka je izšla 8. februarja 1895, le nekaj mesecev pred postavitvijo Aljaževega stolpa na vrhu Triglava, kot glasilo Slovenskega planinskega društva. V teh letih je zamenjal osem urednikov in zabeležil vse pomembne dogodke v slovenski planinski zgodovini, ki jih lahko vidite tudi na časovnem traku v našem muzeju. Pravzaprav je nekakšen muzej pisane besede. Je bogat vir informacij, zgodb, podatkov in novic, ki jih tudi muzealci vestno uporabljamo pri snovanju svojih razstav in drugih programov za obiskovalce. V muzejski navezi je naš prvi soustvarjalec.

V enem od Planinskih vestnikov sem našel nekaj navodil, kako posneti dobro krajinsko fotografijo.

Vabim te, da nam pošlješ fotografijo svoje okolice. Seveda lahko fotkaš s telefonom in mi fotko pošlješ na info@planinskimuzej.si.

Tale je iz moje okolice.

Ni popolna, je pa moja. Lahko jo natisnem in pošljem kot razglednico svojim prijateljem. Po »ta pravi« pošti! Z znamko! To bodo presenečeni 😉