Poletna muzejska noč je letos obarvana v zeleno. V Slovenskem planinskem muzeju izvajamo projekt Ministrstva za okolje in prostor za promocijo Alpske konvencije v Sloveniji z naslovom Obisk gora v času podnebnih sprememb. S partnerji Občino Kranjska Gora, Turističnim društvom Dovje – Mojstrana, Planinsko zvezo Slovenije ter ZRC SAZU Geografskim inštitutom Antona Melika pripravljamo več aktivnosti, katerih namen je širiti zavest o podnebnih spremembah in opozarjati na odgovorno in trajnostno ravnanje, s katerim blažimo posledice podnebnih sprememb.

Vabimo vas, da se nam pridružite v soboto, 20. junija, od 10. ure naprej.

Dogajanje bo pestro: začeli bomo s simpozijem o podnebnih spremembah, potem se bodo pa zvrstile izmenjevalnica planinske opreme, predavanje Ekologov brez meja ter družabni večer s planinsko pesmijo. Dan pa bomo zaključili z nočnim vodenjem po muzeju z izredno zanimivim gostom.

Cel dan pa si lahko brezplačno ogledate Slovenski planinski muzej, kjer še posebej izpostavljamo novo občasno razstavo #mojivrhovi, ki jo bomo odprli dan prej.

O razsežnostih in posledicah vplivov podnebnih sprememb na obisk gora ter prilagoditvah za njihovo blaženje se v širši javnosti obiskovalcev gora govori le priložnostno ali pa v okviru posameznih ved in gospodarskih panog. Na simpoziju jih bomo predstavili na širši javnosti razumljiv način.

Predstavili bomo podnebne spremembe, njihov vpliv na obisk gora in ukrepe, ki pomagajo k ustreznemu ravnanju, obenem pa spodbujajo k blaženju podnebnih sprememb in njihovih posledic.

Vabimo vas, da podarite ali zamenjate športno  opremo (oblačila, čevlji, planinska oprema, …). Opremo že zbiramo v muzeju, lahko pa nam jo prinesete tudi na dan izmenjevalnice.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Ekologi brez meja se nam bodo pridružili s predavanjem Prazen koš, polna denarnica, s katerim opozarjajo na pomen zmanjšanja domačih odpadkov. Predstavili nam bodo primere uspešnih praks, ki jih lahko enostavno prenesete v vaš dom.

Skupaj pričakajmo poletni solsticij s planinsko pesmijo ob ognju. Pridružili se nam bodo člani pevskega zbora Canticum Novum.

Se bo slišal tudi vaš glas?

Najbolj korajžni pa se preizkusite v žimarjenju.

Skupaj skočimo v poletje z nočnim vodenjem po stalni zbirki Slovenskega planinskega muzeja.

Naši kustosinji pedagoginji Nataliji Štular se bo pridružil legenda slovenskega alpinizma, Viki Grošelj.