planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

Aljažev stolp in Slovenski planinski muzejV zvezi s polemiko o bodoči usodi Aljaževega stolpa je bil večkrat omenjen tudi Slovenski planinski muzej. V nadaljevanju vam zato predstavljamo stališče vodstva projekta.

Na pobudo partnerja v projektu, Planinske zveze Slovenije, smo v idejni predlog postavitve stalne razstave, naknadno vključili tudi možnost postavitve Aljaževega stolpa, če bi do odločitve, da sodi v muzej prišlo. Odločitev o tem pa nikakor ni v pristojnosti Slovenskega planinskega muzeja.

Aljažev stolp ima za Slovence nedvomno velik simbolni pomen. Sporočiti želimo, da pa ta eksponat zdaleč ni edina stvar, na kateri bi gradili zgodovinsko pripoved in atraktivnost Slovenskega planinskega muzeja. Dejavnost Slovencev na vseh področjih planinstva je namreč tako bogata, da je vsebino težavno prikazati tako objektivno in uravnoteženo, da ga bomo Slovenci res vzeli za svojega.

Izkušnje podobnih muzejev v sosednjih alpskih državah kažejo, da vsaka postavitev razstave v največ treh letih ni več zanimiva za obiskovalce. Posebej to velja za mlajše generacije, ki atraktivnost vidijo predvsem v interaktivnih animacijah in drugih dogodkih, ki jih omogoča sodobna tehnika. Tudi Slovenski planinski muzej se bo moral vedno znova dokazovati tudi na teh področjih.

Počaščeni bomo, če bo sprejeta odločitev stroke, lastnikov in tudi pristojnih organov države, da bi stolp iz strokovno utemeljenih razlogov v smislu njegovega zavarovanja, postavili in ohranili v Slovenskem planinskem muzeju.

Ne glede na odločitev ali bomo Aljažev stolp varovali v muzeju ali ga bomo ustrezno ohranjali na sedanji lokaciji se v Slovenskem planinskem muzeju zavedamo, da moramo izpolniti svoje poslanstvo. Ta temelji na duhu zgodovinskih vrednot in dosežkov generacij planincev, ki so in še soustvarjajo slovensko planinsko zgodovino. Želimo navdušiti čim več mladih, da bodo tudi prihodnji rodovi v skladu z vizijo in povezovalno vlogo Jakoba Aljaža ljubili naše gore in se podajali na njihove vrhove v čim večjem številu. Le na ta način bomo planinstvo ohranili z vsemi pozitivnimi vrednotami.

Vodja projekta
Miro Eržen

 
Nazaj