planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

POLETNE POČITNIŠKE DEJAVNOSTI 2012V času poletnih počitnic smo v muzeju v sobotnih dopoldnevih izvedli sedem počitniških programov, ki se jih je udeležilo okoli 100 otrok in odraslih. Programi so bili zasnovani planinsko, zgodovinsko, etnološko, športno in predvsem zabavno. Tako smo v tem času kuhali v kotlu prave planinske enolončnice, ki so bile tako dobre, »da bi jih še angelci jedli, če bi zobke imeli«. Poskusili so jih vsi udeleženci delavnice, tudi tisti, ki se doma »zmrdujejo«, ko je na jedilniku repa in ričet. Obiskali so nas junaki Triglavskih pravljic, s pomočjo alpinistov AO Mojstrana in tamkajšnjih reševalcev smo preplezali skalo pod Grančiščem in se seznanili z urjenjem in opremo reševalnega psa Moona. S pomočjo sodelavcev Triglavskega narodnega parka smo pokukali v Pocarjevo hišo v Radovni in spoznali življenje Minčka, ki smo ga nato tudi izdelali. Iskali smo puščico gorkega moža iz Peričnika in sešili škorenj, v katerega so ga ujeli pastirji. Najbolj delovno in predvsem mokro pa je bilo pri izdelavi planinskih klobukov. Vsak si je spolstil svojega in zato najboljšega in najlepšega. S klobuki na glavi smo bili kot pravi planinski Kekci. Še palica pa smo nared za sprehod do Peričnika.
Prijetna sobotna druženja smo zaključili z zabavnimi igrami in bogatim srečolovom, ki so ga omogočili Planinska zveza Slovenije, Triglavski narodni park, Alpska konvencija, Gorska reševalna zveza Slovenije in Slovenski planinski muzej. Res lepa hvala za darila, ki so razveselila naše udeležence. Zahvaljujem se tudi Pekarni Planika z Bleda, ki je poskrbela, da smo na vseh delavnicah imeli kruh, Pekarni Resman iz Zgoše za izvrstne marmeladne rogljičke in sirove žemljice, Urški Potočnik za pomoč pri izvajanju programov in Brunarici Pri Ingotu za kotličke.
Veselo in ustvarjalno vzdušje delavnic smo zabeležili s fotoaparatom in vse fotografije so na ogled na spletni strani www.napovednik.com, izbor fotografij pa bo vsaj do konca septembra na ogled tudi v našem muzeju.
Drugo leto bomo z delavnicami nadaljevali, program pa bomo objavili v sredstvih javnega obveščanja konec junija 2013.
 Nazaj