planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

LITERARNI NATEČAJ MOJE NAJVEČJE VESELJE JE NA GORAH - razpisni pogoji in prijavnicaRazpisni pogoji natečaja
MOJE NAJVEČJE VESELJE JE NA GORAH

Organizator
Organizator literarnega natečaja je Slovenski planinski muzej, Triglavska cesta 49, 4281 Mojstrana.

Trajanje
Literarni natečaj se začne 3. decembra 2012 in se zaključi 8. februarja 2013.

Sodelovanje na natečaju
Na natečaju lahko sodelujejo osnovnošolci od 4. do 9. razreda, ki živijo v Republiki Sloveniji.

Natečaj bo potekal v dveh starostnih skupinah, in sicer:

1. starostna skupina: učenci od 4.– 6. razreda
2. starostna skupina: učenci od 7.– 9. razreda

Na natečaju ne morejo sodelovati osebe, ki ne sprejmejo razpisnih pogojev natečaja. Udeleženec sprejme razpisne pogoje s tem, ko odda svoje besedilo mentorju in izpolni prijavnico.

Mentorji v šoli naj že naredijo predizbor najboljših prispevkov, ki bodo sodelovali na natečaju.

Tema in oblika prispevka
Pobudnik ustanovitve Slovenskega planinskega društva (SPD), prve slovenske planinske organizacije, je bilo društvo Pipa. Njegovi člani, Piparji, so bili druščina zavednih veseljakov, ki sta jih družila veselje in ljubezen do hoje v hribe. Izdajali so svoj časopis z naslovom Planinski šaljivec, v katerem so objavljali šaljive zgodbe in z njimi razveseljevali bralce. Zato vas letos vabimo, da nam napišete šaljivo planinsko zgodbo, v katero boste vpletli enega od spodnjih odlomkov, ki ga lahko uporabite kot izhodišče, konec ali vmesni element v zgodbi. Prispevek naj vsebuje zanimiv zaplet, vrh in razplet zgodbe. Kraj dogajanja pa naj bo planinska koča ali pot v hribe.

Poslana dela naj bodo:

1.    šaljive planinske zgodbe, dolge največ dve strani A4-formata ali 3.750 znakov, napisane v računalniškem programu Word, v pisavi Times New Roman in velikosti črk 12.

2.    V zgodbo naj bo vpleten eden od naslednjih odlomkov:

-Ne! Ni se zbudil zmaj v ledeni jami, medved iz Trente ne hlača za nami in tudi avtomobil ne ropoče. To je le Trebušnik, ki leze na vrh in sopiha ko meh.
Stric je bil popolnoma zbit. Toliko, da se je še obdržal na nogah. Ves zasopel in poten se je opotekel v stolp, da bi se ne prehladil, kajti bilo je občutno mrzlo jutro. Toda gorje, moja zla slutnja se je uresničila! Vhod v stolp ni bil umerjen za Trebušnikov trebuh. Naj se je še tako upiral, vse je bilo zastonj. Ni šlo in ni šlo, ne naravnost ne po strani.

-Trije mulci smo se potepali po fužinskih planinah. Ker smo bili vsi bolj ali manj »plonk«, smo spali kar po kakšnih pastirskih stanovih ali kjer se je pač dalo. Na hotel »Vedro nebo« se v bohinjskem koncu človek bolj težko zanese. Zato pa je nas zaneslo na neko planino, kjer je pasel neki stari ata…

-Poprej tako spokojno skupno ležišče je oživelo. Vsi smo bili pokonci in diskusija o tem, ali naj bo okno odprto ali zaprto, se je zavlekla dolgo v noč.
Vse življenje živi v pernicah in sploh ne ve, kaj je zdrav duh v zdravem telesu. Poglejte kakšen  smrad je  v zraku, z nožem bi ga lahko rezal! Ko sem okno odprl, se je kar valilo ven! Je prepričeval odpiralec.
Samo, da ga je odprl, že me je zbadalo po hrbtu, je jadikoval profesor. To se ne bo dobro končalo za naše zdravje.

-»Ljuba Fani,  v gorah bacilov sploh ni. Če jih nisi v tisti škatlici, mazilih in dišavah prinesla s seboj, bodi kar brez skrbi. Kolikokrat sem bil premočen do kože, pa še nahoda nisem dobil.«
»Dobro, saj vem, da pred teboj nobena ne velja. Rada bi vedela, ali si učil otroke higiene ti ali jaz?«
Užaljena je segla v nahrbtnik in potegnila iz njega prebel robček, s čipkami ograjen. Z njim je osnažila nož.
»In če ga uničim,« je govorila bolj sebi ko bratrancu; »ljubše mi je, kot da bi se okužila.«


Zgodbe je treba skupaj s prijavnico poslati do 8. februarja 2013 na naslov

Slovenski planinski muzej, Triglavska cesta 49, 4281 Mojstrana
s pripisom Za literarni natečaj Moje največje veselje je v gorah


ali po elektronski pošti na naslov neli.stular@planinskimuzej.si  s pripisom ZA LITERARNI NATEČAJ

Izbor najboljših domišljijskih zgodb in stripov:
Vse prispele prijave bo pregledala in ocenjevala natečajna komisija, ki jo sestavljajo:

•    Vladimir Habjan (urednik Planinskega vestnika)
•    Irena Cerar (urednica National Geographic Junior in avtorica knjige Pravljične poti Slovenije)
•    Meta Košir (slavistka, učiteljica likovnega pouka)
•    Danica Taljat (slavistka, učiteljica)
•    Urban Golob (planinski pisatelj, alpinist)

Nagrade:
Komisija bo nagradila po tri najbolj humorne in izvirne prispevke v vsaki starostni skupini, kar pomeni, da bo podelila 6 privlačnih nagrad v planinskem duhu. Nagradili bomo tudi dva mentorja, katerih učenci bodo prejeli glavno nagrado.

Poleg praktičnih, doživljajskih nagrad bodo najboljši prispevki nagrajeni tudi tako, da bodo objavljeni na spletni strani Slovenskega planinskega muzeja in v Planinskem vestniku.

Finalisti bodo znani 1. marca 2013. Seznam nagrajencev natečaja pa bo objavljen v najmanj 14 dneh po izboru na spletni strani Slovenskega planinskega muzeja - www.planinskimuzej.si . Vse mentorje nagrajenih učencev bomo pravočasno obvestili tudi po telefonu.

Podelitev nagrad:
Slovesna zaključna podelitev nagrad bo v soboto, 16. marca 2013, ob 10. uri v dvorani Triglav v Slovenskem planinskem muzeju.

Rezultati izbora so dokončni. Pritožba ni mogoča. Nagrad ne bo mogoče zamenjati ali izplačati v gotovini.
Nagrajenci bodo o nagradah in načinu njihovega prevzema obveščeni najpozneje v 14 dneh po izboru s pisnim sporočilom organizatorja. Vsi nagrajenci so dolžni na poziv organizatorjev posredovati svoje osebne podatke (ime, priimek, datum rojstva, naslov, telefonsko številko). Če nagrajenci zahteve ne izpolnijo, izgubijo pravico do nagrade, organizatorju pa nagrade tem nagrajencem ni treba podeliti. Nagrada se v takem primeru ne podeli.

Varstvo osebnih podatkov:
Glede na dogovor med šolo, iz katere prihajajo učenci in starši učencev, organizator meni, da lahko za izvedbo natečaja shranjuje podatke udeleženca in z njimi upravlja neomejeno časovno obdobje. Udeleženec (oz. njegovi starši/skrbniki) ima pravico do vpogleda in popravka svojih osebnih podatkov ter lahko kadar koli pisno (po e-pošti: neli.stular@planinskimuzej.si ali info@planinskimuzej.si) zahteva trajno ali začasno prenehanje uporabe podatkov za namen neposrednega trženja – v času trajanja natečaja in po njegovem zaključku.
Starši oz. skrbniki soglašajo tudi, da se osebni podatki udeležencev natečaja javno objavijo (v medijih in na spletnih straneh), če so nagrajeni. Organizator zagotavlja varstvo osebnih podatkov po Zakonu o varstvu osebnih podatkov.
Pripete datoteke:Nazaj