planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

Zahvala vsem udeležencem dobrodelnega filmskega večeraV petek, 9. maja, smo ob 19. uri v Slovenskem planinskem muzeju organizirali dobrodelni filmski večer v spomin šestnajstih Šerp, ki so se 18. aprila ponesrečile na pobočjih Everesta. Dogodek je privabil 50 udeležencev, ki so za družine ponesrečenih Šerp darovali skupaj 520 evrov. Prostovoljni prispevki so bili ob zaključku večera predani častnemu generalnemu konzulu Nepala v Sloveniji gospodu Aswinu Kumarju Shresthi.

Večer je odprl vodja SPM in podpredsednik PZS Miro Eržen ter zbranemu občinstvu najprej predstavil namen prireditve, ki izhaja iz tesne povezanosti slovenskih alpinistov z ljudstvom Šerp in želje, da izrazimo spoštovanje do preminulih in sočutje z njihovimi družinami.

O življenju in delu Šerp ter pomenu himalajskega gorskega turizma za Nepal je spregovoril generalni častni konzul Nepala v Sloveniji gospod Aswin Kumar Shrestha.

Vlogo in pomen Šerp so občinstvu približali udeleženci himalajskih odprav iz različnih obdobij. Klavdij Mlekuž, Janez Dovžan, Viki Grošelj in nekdanji instruktor v šoli za gorske vodnike v Manangu Jani Bele, so spregovorili o svojih doživetjih na odpravah ter izkušnjah pri njihovem usposabljanju Šerp.

Večer smo zaokrožili s predvajanjem filma Dežela Šerp Aleša Kunaverja iz leta 1962, ki ga je predstavila soavtorica Dušica Kunaver. Za svoj prispevek k obogatitvi zbirke dokumentov in predmetov, ki jih hrani SPM, je ob tej priložnosti prejela tudi Bronasto plaketo Slovenskega planinskega muzeja.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste se udeležili dobrodelnega filmskega večera in s svojimi prispevki vsaj delno olajšali stisko družin ponesrečencev.


Vodja Slovenskega planinskega muzeja Miro Eržen
Nazaj