planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

muzej planinstva

PLANINSKA KOČAKo se s polnim nahrbtnikom planinskih doživetij in nekaj vaših smeti po zasluženem počitku spuščate v dolino, se kdaj vprašate, kaj v planinski koči ostane za vami, razen morda pozabljenih sončnih očal, kratke majice, morda nogavice ali dveh?
Kakšno življenje živi planinska koča in s kakšnimi izzivi se srečujejo oskrbniki, medtem ko se mi v dolini spopadamo z vsakdanom? Kaj je pravzaprav njen namen in kakšna je njena prihodnost?Občasna muzejska razstava PLANINSKA KOČA  obeležuje 120-letnico postavitve prve planinske koče Slovenskega planinskega društva – Orožnove koče pod Črno prstjo v Bohinju.

Obiskovalcem v besedi, fotografiji in s pomočjo interaktivnih vsebin nudi vpogled v namen in življenje koče ter odpre marsikatero vprašanje o odtisih, ki jih koče in njeni obiskovalci pustimo v okolju.

Med drugim obiskovalci lahko pokukate v notranjost planinske koče, pomagate pri njeni gradnji, se okrepčate s planinskim čajem, se vpišete v vpisno knjigo, odtisnete žig in aktivno razmišljate o okoljski problematiki ter prihodnosti planinske koče.


Razstavo je predstavila avtorica, kustosinja Elizabeta Gradnik, ki je v kratki predstavitvi povzela osnovne namene koče, njen pomen za razvoj množičnega planinstva, negativne vplive na okolje, rešitve problemov ter obiskovalce vodila po razstavi. Ti so bili navdušeni nad svežim pristopom, interaktivnimi vsebinami in tematiko, ki jo razstava obravnava, pa tudi nad zanimivim dokumentarnim in predmetnim gradivom, ki ga hranimo v Slovenskem planinskem muzeju. Nekaj besed je problematiki koč namenil načelnik Gospodarske komisije PZS Janko Rabič, ki je razstavo tudi odprl.

Vabljeni torej k ogledu utrinkov z odprtja in seveda k obisku PLANINSKE KOČE v Slovenskem planinskem muzeju, ki bo na ogled do 28. septembra!
Nazaj