planinski muzej
Poletni čas od 1. 6. – 15. 9.
(vsak dan)
9.00 -19.00

Zimski čas 15. 9. - 31. 5.
(vsak dan)
9.00 - 17.00

Zaprto:1. 11., 30.12. in 31. 12.

Izven urnika odprto za najavljene skupine.
muzej planinstva
Bi bili radi obveščeni o novicah na naši sceni? Naročite se … »


Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49
4281 Mojstrana
T: +386 (0)8 380 67 30
info@planinskimuzej.si

plezanje

gorništvo

Hram slovenske planinske dediščine
hr_novice_vse.gif

Zbirke novega Slovenskega planinskega muzeja so plod dolgoletnega zbiranja ter prizadevanj posameznikov in društev za ohranitev spomina in ljubezni do gorskega sveta in vseh dejavnosti, povezanih z njim. Temelj Slovenskega planinskega muzeja je nekdanja Triglavska muzejska zbirka, pa tudi predmetno in dokumentarno gradivo, ki je zbrano po celotnem slovenskem ozemlju.


Celotna zbirka Slovenskega planinskega muzeja obsega trenutno več kot 2.000 enot, od tega je razstavljenih 450 predmetov. Poleg predmetnega gradiva hranimo v depojih Slovenskega planinskega muzeja še zbirke arhivskega gradiva, starih razglednic in fotografij ter Planinske vestnike od prve številke do danes. Tudi muzejska knjižnica je dobro založena s strokovnimi in z leposlovnimi publikacijami. Za zbirke skrbijo usposobljeni kustosi, restavratorji in konservatorji.

cevlji.jpg knjizica.jpg smerna-tabla.jpg vpisna-knjiga.jpg
spominek.jpg plezanje gore znacka.jpg

Za vpogled v posamezno zbirko se dogovorite s kustosi.

Fototeka

hr_novice_vse.gif

Obsega okoli 1.000 izvirnih fotografij, reprodukcij ter digitalnih posnetkov iz starejše in novejše zgodovine slovenskega planinstva. Večino gradiva bomo digitalizirali, kar bo omogočilo hitrejši in lažji dostop. Del fotografij je na ogled v sklopu stalne razstave.

Knjižnica

hr_novice_vse.gif

Več kot 1.000 strokovnih in leposlovnih enot je namenjenih kustosom in raziskovalcem, ki proučujejo planinsko zgodovino. Muzejska knjižnica hrani vse številke Planinskega vestnika, klasična dela slovenske planinske zgodovine (Kugy, Kunaver, Lovšin, Tuma, Mlakar, …), številne publikacije slovenskih planinskih društev (zborniki), priročnike, …

Knjižnica SPM

Kinoteka
hr_novice_vse.gif

Muzejska kinoteka predstavlja zbirko dokumentarnih in igranih filmov z gorniško, alpinistično in s planinsko vsebino. Večino filmov si lahko ogledate na stalni razstavi. Filme so prispevali: Slovenski filmski arhiv pri ARS - zbirka filmov AS 1086, Planinska zveza Slovenije, posamezniki ter različne domače in tuje ustanove.

Arhivsko gradivo
hr_novice_vse.gif

Gradivo je na voljo obiskovalcem in vsem ljubiteljem planinske pretekle, polpretekle in novejše zgodovine. V prihodnosti bomo ponudili tudi možnost  digitalnega vpogleda in uporabe zbranega dokumentarnega in fotografskega gradiva.

Popis arhivskega gradiva SPM