Na stalni razstavi Slovenskega planinskega muzeja predstavljamo razvojni lok slovenske planinske, gorniške, alpinistične in gorskoreševalne zgodovine, prepletene z naravovarstvenimi in izobraževalnimi vsebinami. Interaktivna razstava s sodobnimi avdiovizualnimi pripomočki in najnovejšo informacijsko tehnologijo ponuja doživetje razstave kot lasten VZPON NA GORO.

Pot pričenjamo z uvodnim filmom SVETLOBE GORA ali s predstavitvenim filmom o Slovenskem planinskem muzeju, ki je bil posnet leta 2018. V vhodni avli na ortografskem posnetku Slovenije spoznamo vzpeti svet in potek transverzal. V nadstropju pa se prepustimo pripovedi in vzponu na goro oziroma izbrani vrh.

Bogato filmsko, fotografsko in predmetno gradivo ter interaktivne vsebine so predstavljene v enajstih vsebinskih sklopih. Vsak ima:

  • uvodni stavek iz starejše in novejše literature, ki je odraz posamezne teme;
  • splošen tekst o vsebini s fotografskim gradivom;
  • kratko zgodovinsko preglednico s temeljnimi letnicami in dogodki;
  • osrednji eksponat z zgodbo, ostali eksponati pa ponazarjajo zgodovinski lok razvoja ali primerjavo nekdanjih in sodobnih predmetov – razstavljeni so tako starejši kot novejši eksponati;
  • Knafelčevo markacijo, ob kateri je vprašanje iz vsebine sklopa ali markacija možic, ki vabi k reševanju neobveznih nalog.

V prvem poglavju obiskovalci spoznajo vzroke za hojo v hriboviti in gorski svet ter za življenje v njem. Drugo poglavje oriše razvoj, obliko in pomen organiziranega gorništva, organizacije, planinske poti in delo markacistov. Za uspešno pot je pomembna priprava, ki jo opravimo v tretjem poglavju, naslednje pa predstavi pomen in vlogo gorskega vodništva ter spoznavanje gorskega sveta od geologije, flore in favne po posameznih višinskih pasovih. Sedmo poglavje je namenjeno varnosti oziroma gorskoreševalni službi (prenovili smo ga leta 2018), naslednje gradnji in pomenu planinskih koč, tik pod vrhom pa sledi še predstavitev alpinizma oziroma odprav v tuja gorstva (to poglavje smo dopolnili že v letu 2013). V predzadnjem poglavju prispemo na vrh. Čaka pa nas še pot v dolino: v zadnjem, 11. poglavju podoživljamo gore preko filmske, likovne, besedne umetnosti ter pričevanj – osebnih zgodb ljudi.

Naši obiskovalci so aktivni raziskovalci, ki lahko raziskujejo s kodami aplikacije izi.TRAVEL v več jezikih, zbirajo virtualne žige in si prislužijo celo nagrado (magnetek). Razstava je delno prilagojena slepim in slabovidnim.

 

Irena Lačen Benedičič, v. d. direktorice