Ob 240. obletnici prvega dokumentiranega pristopa na Triglav smo v Slovenskem planinskem muzeju v sodelovanju z Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU, Oddelkom za zgodovino FF in Triglavskim narodnim parkom organizirali posvet ter izdali novo monografijo z naslovom TRIGLAV 240.

V uvodnih nagovorih so nas na posvetu 8. in 9. junija 2018 pozdravili minister za kulturo RS Tone Peršak, direktorica Zavarovalnice Triglav, OE Kranj Janka Planinc, predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, predstavnik Fakultete za šport Herman Berčič, namestnica direktorja ZRC SAZU Jerneja Fridl in direktorica muzeja Irena Lačen Benedičič, gostiteljica.

Več kot štirideset avtorjev je pripravilo 36 prispevkov, v katerih smo osvetlili pomen našega očaka: kako je pristal v državnih simbolih, kako se prepleta s turistično-športno ponudbo, kako ga varujemo, cenimo kot sveto goro in obremenjujemo z obiskovanjem. Predstavili smo arheološke najdbe in etnološke vidike ohranjanja načina življenja, geografske, geodetske, speleološke zanimivosti in kje je nekoč tekla meja. Obeležili smo tudi obletnico (145 let gorniškega društva Triglavski prijatelji) in predstavili zanimive, nove dokumente, vezane na Triglav.

Predstavili smo razstavo Kralj Peter II. v slovenskih Alpah, katere avtorja sta Peter Mikša in Nani Poljanec.

Dan smo zaključili s predstavitvijo prvega slovenskega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga v režiji Janka Ravnika. Novo spremljajočo glasbo skladatelja Andreja Goričarja je izvedel kvartet akademskih glasbenikov: Matej Haas (violina), Jakob Bobek (klarinet), Milan Hudnik (violončelo) in Andrej Goričar (klavir).

Naslednji dan smo se odpravili na voden izlet po poti Triglavske Bistrice do slapu Peričnik z vodnikom TNP Iztokom Butinarjem.

Napolnjeni z občutki, kot da bi se pravkar vrnili z našega očaka, smo člani organizacijskega odbora Ana Marija Kunstelj (TNP), Matej Ogrin in Peter Mikša (Filozofska fakulteta), Matija Zorn (ZRC SAZU) in direktorica muzeja zaključili obeležitev z izdajo zbornika referatov. Projekt so poleg ustanovitelja in sofinancerjev Slovenskega planinskega muzeja podprli Zavarovalnica Triglav, PD Ljubljana – Matica, Rafael d.o.o in Gea consult.

Irena Lačen Benedičič, v.d. direktorice